Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

Η Μεγάλη Εβδομάδα, ή εβδομάδα των Παθών, σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση είναι η σημαντικότερη εβδομάδα του χρόνου. Είναι η εβδομάδα όπου οι χριστιανοί όλου του κόσμου αναβιώνουν μέρα με τη μέρα τη Διδασκαλία, τα Πάθη, τη Σταύρωση και τελικά την Ανάσταση του Χριστού και γιορτάζουν το Πάσχα, τη σημαντικότερη γιορτή του χριστιανισμού.

Μετά την Ανάσταση του Λαζάρου ο Χριστός και οι μαθητές του ξεκίνησαν να πάνε στα Ιεροσόλυμα, για την πόλη όπου είχε αρκετούς πιστούς αλλά και πολλούς φανατικούς και επικίνδυνους εχθρούς.

Όταν έφτασαν στη πόλη, βρήκαν να τους περιμένει ένα πυκνό πλήθος από ανθρώπους απλούς που είχαν πιστέψει στη διδασκαλία του Ιησού και τον αγαπούσαν. Ο κόσμος τον υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά κρατώντας στα χέρια του κλαδιά φοινικιάς και ελιάς. Ο Χριστός καθισμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι ευλογούσε τους ανθρώπους.

Κυριακή των Βαΐων

Όλοι πανηγύριζαν και μονάχα οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι παρακολουθούσαν με μίσος.Έπρεπε οπωσδήποτε να τον πιάσουν και να τον θανατώσουν.Έτσι μια μέρα μαζεύτηκαν όλοι οι επίσημοι Ιουδαίοι στο μέγαρο του Αρχιερέα Καϊάφα. Χωρίς πολλές συζητήσεις αποφάσισαν να συλληφθεί και να θανατωθεί. Η μόνη δυσκολία ήταν το που θα τον εύρισκαν διότι ο Ιησούς έφευγε κάθε βράδυ από την Ιερουσαλήμ.

Τότε ένας απο τους δώδεκα μαθητές, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ήρθε ακάλεστος στο συμβούλιο και είπε: – Ξέρω γιατί συνεδριάζετε. Τι μου δίνετε για να σας οδηγήσω σε αυτόν; ” θα πάρεις τριάντα αργύρια”, του είπε ο Καϊάφας και έβγαλε ενα πουγγί με τα χρήματα. Ο Ιούδας έφυγε απο το συμβούλιο γεμάτος χαρά.

Η εορτή του Πάσχα των Εβραίων άρχιζε από το βράδυ της Παρασκευής. Ο κόσμος
έτρωγε πικρά χόρτα, άζυμο ψωμί και έπινε κρασί. Έτσι και ο Χριστός με
τους μαθητές του μαζεύτηκαν για το πασχαλινό τραπέζι. Πριν το φαγητό
συνήθιζαν τότε να τους πλένουν τα πόδια οι υπηρέτες. Ο Χριστός για να
δείξει στους μαθητές του πόσο ταπεινοί πρέπει να είναι, πήρε μια λεκάνη
με νερό και έπλυνε τα πόδια τους.

Όταν τελείωσε τους είπε: Με αυτό που σας έκανα, σας έδωσα ένα παράδειγμα ώστε όπως εγώ σας φέρθηκα με αγάπη και ταπεινοφροσύνη, έτσι και εσείς να κάνετε. να υπηρετείτε τους άλλους με αγάπη και να γνωρίζετε πως όλα τα πλάσματα είναι ίδια και κανείς δεν είναι ανώτερος απο τον άλλον.

Κάθησαν στο τραπέζι και ο Ιησούς έκοψε το άζυμο ψωμί, το ευλόγησε και το έδωσε στους μαθητές του λέγοντας:

-Πάρτε αυτό το ψωμί, συμβολίζει το σώμα μου. Το σώμα που θα θυσιαστεί για να λυτρωθεί ο κόσμος από τις αμαρτίες του. Έπειτα πήρε και το ποτήρι με το κρασί το ευλόγησε και αυτό και αφού ευχαρίστησε το Θεό το έδωσε στους μαθητές του λέγοντας

-Πιείτε όλοι από αυτό το κρασί, συμβολίζει το αίμα μου, που σε λιγο θα χυθεί για χάρη των ανθρώπων.

μυστικός δείπνος

Έτσι ο Κύριος παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας στην εκκλησία μας. Αφού τελείωσε ο Ιησούς λέει στους μαθητές του με ταραγμένη φωνή:

” Έφτασε ο καιρός που η προφητεία της Γραφής θα γίνει. Ένας από σας θα με παραδώσει στους εχθρούς μου” Όλοι ταράχτηκαν ήθελαν να μάθουν τον προδότη. Τότε ο Ιησούς λέει: ” Είναι αυτός που θα του δώσω το ψωμί βουτηγμένο στο κρασί” έδωσε το ψωμί στον Ιούδα και του λέει ” Εκείνο που σκέφτεσαι να κάνεις , κάνε το όσο πιο γρήγορα μπορείς” Ο Ιούδας πήρε το ψωμί και έφυγε αμέσως

-Κύριε, του είπε τότε ο Πέτρος, δεν θα αφήσω τους εχθρούς σου να σε πειράξουν.Κι αν δε μπορέσω να σε βοηθήσω θα πεθάνω και εγώ μαζί σου.

Ο Ιησούς χαμογέλασε πικρά και του είπε:Πέτρο, εσύ που λές αυτά τα μεγάλα λόγια, πριν λαλήσει ο πετινός θα με απαρνηθείς τρεις φορές.

η απάρνηση του Πέτρου

Μετά το Μυστικό ?είπνο, ο Χριστός με τους έντεκα μαθητές του πήγαν στον κήπο
της Γεσθημανής, όπου συνήθιζε ο Χριστός να προσεύχεται.

Ξαφνικά, ακούστηκαν φωνές. Ήταν οι Ρωμαίοι στρατιώτες που έρχονταν να συλλάβουν το Χριστό. Μαζί τους ήταν και ο Ιούδας, που χαιρέτισε τον Ιησού με ένα φιλί δίνοντας έτσι το σύνθημα να τον συλλάβουν.

Οι στρατιώτες πρώτα τον οδήγησαν στους αρχιερείς .Η καταδίκη του Ιησού ήταν προαποφασισμένη και έτσι με σύντομες διαδικασίες και ψεύτικους μάρτυρες τον φυλάκισαν, για να τον οδηγήσουν την επόμενη μέρα στο Πόντιο Πιλάτο και να του ανακοινώσουν την καταδικαστική απόφαση του Καϊάφα.. να πεθάνει πάνω στο σταυρό.

Εκείνος κατάλαβε ότι ο Χριστός ήταν αθώος, αλλά φοβήθηκε τον κόσμο που φώναζε δυνατά: «Σταυρώστε τον, σταυρώστε τον».
Έτσι, ο Χριστός καταδικάστηκε σε θάνατο.

Μετά τη δίκη του Χριστού, οι Ρωμαίοι στρατιώτες του φόρεσαν κόκκινο
μανδύα και αγκάθινο στεφάνι. Του φόρτωσαν ένα βαρύ ξύλινο σταυρό για
να τον ανεβάσει στο Γολγοθά.

Κοντά στο Χριστό ήταν και η Παναγία που έβλεπε με πολύ μεγάλο
πόνο τη σταύρωση του παιδιού της.
Όταν ο Χριστός πέθανε, ο ουρανός σκοτείνιασε και η γη
τραντάχτηκε. Τότε οι Ιουδαίοι κατάλαβαν τη μεγάλη αμαρτία που
έκαναν και όλοι πίστεψαν ότι ο Χριστός είναι ο γιος του Θεού.

Ο Ιωσήφ, αφού ζήτησε την άδεια του Πιλάτου, πήρε το σώμα του
Χριστού, το τύλιξε σε καθαρό σεντόνι και το έβαλε σε τάφο που ήταν
σκαλισμένος στο βράχο.
Οι Ιουδαίοι έβαλαν στρατιώτες να φρουρούν τον τάφο του Χριστού,
γιατί φοβόντουσαν ότι οι μαθητές του θα έκλεβαν το σώμα του και
μετά θα έλεγαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε.

Τρεις μέρες μετά το θάνατο του Χριστού έγινε η Ανάσταση.
Όταν οι μυροφόρες πήγαν να αλείψουν το σώμα του Χριστού με αρώματα,
είδαν ότι ο τάφος ήταν ανοιχτός. ?ίπλα στεκόταν ένας άγγελος που τους
είπε ότι ο Χριστός αναστήθηκε και έπρεπε να τρέξουν να το πουν στους
μαθητές του.
Οι μυροφόρες έφυγαν χαρούμενες για να πουν σε όλους ότι:
« Ο Χριστός αναστήθηκε» !

φιλμάκια και τραγούδια:

κάποια φύλλα εργασίας:

ας παίξουε: