ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2023-2024 “Δε θυμώνω, δε μαλώνω, φίλους θέλω να έχω μόνο!”

Μετά από καθημερινή παρακολούθηση των μαθητών-τριών του Νηπιαγωγείου μας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρκετές συγκρούσεις και διαφωνίες, οι οποίες όχι μόνο δεν λύνονται ειρηνικά, αλλά επεκτείνονται και σε λεκτικές αντιπαραθέσεις π.χ. “Δεν σε έχω φίλο-η”, Δεν θα σε καλέσω στο πάρτι μου”, Δεν είσαι όμορφη” κ.τ.λ. που πολλές φορές καταλήγουν και σε σωματική βία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι πολλά παιδιά δεν θέλουν να καθίσουν δίπλα σε άλλα, είτε στο χώρο της συζήτησης (παρεούλα), είτε κατά την ώρα του φαγητού, ή των εργασιών στα τραπέζια.  Προκειμένου να διασφαλίσουμε στην τάξη μας ένα κλίμα ήρεμο και ασφαλές, που να εμπνέει μαθητές και εκπαιδευτικούς και να προχωράει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία και η κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη αποφασίσαμε, μέσω ενός Σχεδίου Δράσης να βοηθήσουμε τα παιδιά:

Να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες επικοινωνίας και και επίλυσης των συγκρούσεων με ειρηνικό τρόπο.

Να μάθουν, να αναπτύξουν και να χρησιμοποιούν κοινωνικά αποδεκτούς κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Να διαμορφώσουν από κοινού ένα πλαίσιο κανόνων καλής συμπεριφοράς. Να σέβονται όλοι τους κανόνες.

Να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν με όλους τους συνομήλικούς τους.

Να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα συνεργασίας, αποδοχής και αλληλοβοήθειας, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη χαρά της δημιουργίας..

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

1)Διερεύνηση του θέματος μέσα από τη συζήτηση και καταγραφή των απόψεων των παιδιών για το πως λύνουμε τις διαφωνίες μας και καταγράψαμε τις γενικότερες αντιδράσεις και συμπεριφορές των παιδιών στις καθημερινές τους συγκρούσεις.

Για την οπτικοποίηση όλων των παραπάνω χρησιμοποιήσαμε εργαλείο εννοιολογικού χάρτη kidspiration

2)Επίσης, στάλθηκε στους γονείς σύνδεσμος, μέσω email, με ερωτηματολόγιο που αφορά τις σχέσεις των παιδιών τους γενικότερα με άλλα παιδιά

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ/ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ – Φόρμες Google

3)Τα παιδιά δούλεψαν ολόκληρο το μήνα Δεκέμβρη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ομαδικό πνεύμα με σκοπό την παρουσίαση του θεατρικού με τίτλο “Όνειρο στο χιόνι”. Μέσα από τις πρόβες άρχισαν να αναπτύσσουν πιο στενές και καλές σχέσεις σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους πάντες!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1)Διαβάσαμε πάρα πολλές ιστορίες που μιλάνε για φιλία, αγάπη, συνεργασία, αποδοχή της διαφορετικότητας και γενικά βιβλία που ενισχύουν την συναισθηματική νοημοσύνη. Τα παιδιά πήραν σημαντικά μηνύματα και άρχισαν να τροποποιούν τη συμπεριφορά τους.

2) Συζητήσαμε και αφού ακούσαμε τις προτάσεις των παιδιών για καλύτερη συμπεριφορά προς τους συμμαθητές μας, τις καταγράψαμε και υπογράφοντας όλοι μαζί και σφραγίζοντας με την παλάμη μας…Φτιάξαμε “το συμβόλαιο της τάξης μας”!

3)Χρησιμοποιήσαμε ένα διασκεδαστικό εργαλείο επίλυσης διαφορών που το ονομάσαμε “Το αυτί και το στόμα”.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

Το παιδί που παίρνει το στόμα προσκαλεί το παιδί στο οποίο θέλει να κάνει παράπονα και εκείνο παίρνει το αυτί και το ακούει προσεκτικά. Στη συνέχεια οι ρόλοι αντιστρέφονται και το παιδί που τόση ώρα είχε το αυτί και άκουγε τώρα θα πάρει το στόμα και θα μιλήσει. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι που να συζητηθεί πλήρως το θέμα και ενδεχομένως να ζητήσουν συγνώμη το ένα από το άλλο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1)Δουλέψαμε διάφορες δραστηριότητες σε επίπεδο μικρών ομάδων με 3-4 παιδιά η κάθε μία. Η συμμετοχή σε αυτές τις ομάδες απαιτεί ομαδικό πνε΄ύμα , συνεννόηση, συζήτηση για τις πιθανές λύσεις και συνεργασία, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς της ομάδας.

2) Γνωριμία με τα συναισθήματα.

Μέσα από διάφορες κάρτες που απεικονίζουν πρόσωπα προσπάθησαν τα παιδιά να μαντέψουν το συναίσθημα που φανερώνουν. Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν σε ποιες περιπτώσεις έχουν αισθανθεί κάποιο από τα αναφερόμενα συναισθήματα.

Ξεχωρίσαμε τα συναισθήματα σε ΑΡΝΗΤΙΚΑ και ΘΕΤΙΚΑ

Χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό ελπΕΙδα από τον ιστότοπο του Ι.Ε.Π. για να κάνουμε δραστηριότητες εμπέδωσης των συναισθημάτων.

Γνωρίσαμε τον εαυτό μας και τα ταλέντα μας μέσα από το ακόλουθο παιχνίδι: https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/page/view.php?id=114658

3)Με αφορμή την Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό (6 Μαρτίου) προσκαλέσαμε τους γονείς σε ενημερωτική συνάντηση με ομιλία ψυχολόγου η οποία μας ενημέρωσε για τα χαρακτηριστικά της νηπιακής ηλικίας και πως αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε εκφοβισμό.

ΜΑΡΤΙΟΣ

1)Γιορτάσαμε την Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού και ενημερωθήκαμε μέσα από συζήτηση και σχετικά εκπ/κά βίντεο

2)Παίξαμε διάφορα ομαδικά παιχνίδια στην αυλή μας και κατά τη διάρκεια του σχολικού εκπαιδευτικού μας περίπατου στο στάδιο του χωριού, όπως “Τα πουλάκια και οι φωλιές τους”, “Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό..”, Περνά περνά η μέλισσα”, “Φύγε φύγε ποντικάκι!” κ.ά.

3)Πραγματοποιήσαμε γιορτή για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, με προσκεκλημένους γονείς και κηδεμόνες. Τα παιδιά δούλεψαν με κέφι και ενθουσιασμό και εξαιρετική συνεργασία για μία επιτυχημένη παράσταση που όλοι καταχειροκρότησαν.

Παρουσιάστηκαν επίσης παραδοσιακοί χοροί όπως “Η Καραγκούνα” και “Τα 40 παλικάρια” από κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΤΣΙΚΗΣ ΓΙΑ 2022-2023

ΤΙΤΛΟΣ: “Στο δρόμο για το Δημοτικό Σχολείο!”

Το φετινό σχέδιο δράσης του Νηπιαγωγείου μας στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών του Νηπιαγωγείου με το Δημοτικό σχολείο, το κτίριο, τους χώρους του, το εκπαιδευτικό προσωπικό και γενικότερα την υλικοτεχνική υποδομή του. Επίσης θα παρακολουθήσουμε από κοντά κάποια μαθήματα, κατόπιν συνεννόησης , θα δούμε τον τρόπο λειτουργίας του, θα πραγματοποιήσουμε από κοινού ορισμένες κατασκευές κ. ά. Απώτερος στόχος είναι τα νήπιά μας, από το επόμενο διδακτικό έτος, να πάνε με χαρά στο Δημοτικό Σχολείο και απαλλαγμένα από άγχος, τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους.






Από την καλοκαιρινή μας γιορτή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου με προσκεκλημένους, εκτός από τους γονείς, τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ
Η καλύτερη δυνατή ολόπλευρη προετοιμασία των νηπίων με απότέλεσμα την
ευκολότερη προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ

Γνωριμία και εξοικείωση των νηπίων με τους χώρους και το διδακτικό
προσωπικό του Δ Σχολείου.
Ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ νηπίων και μαθητών του Δ Σχολείου.
Παρατήρηση αλλά και ενεργή συμμετοχή των νηπών στη νέα εκπαιδευτική
διαδικασία.
Καλλιέργεια αυτοπεποίθησης και ανάπτυξη συναισθήματος γνωστικής
επάρκειας σε σχέση με τα νέα καθήκοντα.
Διασφάλιση καλής συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων
και εξασφάλιση συνέχειας στις γνώσεις και στις διδακτικές μεθόδους.
Προετοιμασία των γονιών με σκοπό την αποφυγή άγχους ,φόβου και
ανασφάλειας για τη νέα κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Β. Υλοποίηση της Δράσης Περιγραφή

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1)Συνάντηση με τους γονείς , ενημέρωση για το σχετικό πρόγραμμα και οργάνωση δραστηριοτήτων στις οποίες θα συνδράμουν. 2) Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη με βασική έννοια <<τι ξέρουμε για το Δ Σχολείο>> 3)Επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο, γνωριμία με τον διευθυντή,, την εκπαιδευτικό και τα παιδιά  της Α τάξης. 4)Κατασκευή χριστουγεννιάτικης πρόσκλησης, γλυκών και ημερολογίου και προσφορά στα παιδιά της Α τάξης. 5)προετοιμασία μπουφέ από τους γονείς για την χριστουγεννιάτικη παράσταση και παρακολουθησή της στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Σ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1)Κοινός περίπατος στο γήπεδο του χωριού ,κοινά παιχνίδια 2}Αφήγηση παραμυθιών σχετικών με τη μετάβαση στο Δ Σ .και καταγραφή των γνώσεων των νηπίων.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1)Πρόσκληση της Α δημοτικού στο νηπιαγωγείο για κατασκευή αποκριάτικων κατασκευών.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1)Επίσκεψη και ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους του Δ.Σ. 2)Κοινός εκκλησιασμός , παρέλαση στην πλατεία του χωριού και παρουσίαση κοινής γιορτής .

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1)Τα παιδιά του Δ.Σ. επισκέπτονται το χώρο του νηπιαγωγείου για να ψήσουν τα λαζαράκια και τις σαρακοστές τους  2)Τα νήπια φτιάχνουν πασχαλινά κουλούρια και προσφέρουν στο Δ.Σ. 3)Παρουσίαση δράσης από το λιμενικό στο χώρο τοθ Δ Σχολείου,κοινή παρακολούθηση

ΜΑΙΟΣ 1)Παρακολούθηση και ενεργή συμμετοχή μαθήματος γλώσσας . 2)Φύλλα εργασίας σχετικά και γνωριμία με τα βιβλία της Α Δημοτικού. 3)Δημιουργία σχετικής γωνιάς στον χώρο του νηπιαγωγείου. 4)Συμβολικό παιχνίδι ,<<το δημοτικό  σχολείο>> 5)Πρόσκληση στα παιδιά της Α Δημοτικού για συμμετοχή στην παρουσίαση βιβλίου από συγγραφέα στο χώρο του νηπιαγωγείου 6)Δραστηριότητες γυμναστικής με τον γυμναστή και τα παιδιά της πρώτης. 7)Κοινή φωτογράφιση και κατασκευή αναμνηστικού δώρου. 8)Συμπλήρωση εννοιολογικού χάρτη με όσα μάθαμε για το Δ.Σ. 9)Συζήτηση, αποτίμηση του σχεδίου δράσης.

Αποτελέσματα της Δράσης
Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούμε να αναφέρουμε. Τα παιδιά των δύο σχολείων ανέπτυξαν στενότερες σχέσεις. Εξοικειώθηκαν τα νήπια με το νέο σχολικό περιβάλλον, τις δραστηριότητές του ,τον τρόπο λειτουργίας
του. Αντιλήφθηκαν ότι αρκετά πράγματα τους είναι ήδη γνωστά και ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις .Οι εκπαιδευτικοί συνδεθήκαμε στενότερα, γνωρίσαμε τις μεθόδους ,τους τρόπους διδασκαλίας των δυο σχολείων. Οι γονείς γνώρισαν τον χώρο του νέου Σχολείου, ήρθαν σε επαφή με τους διδάσκοντες και τον
Διευθυντή.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΤΣΙΚΗΣ -ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2021-2022

ΤΙΤΛΟΣ: “Προστατεύω το Περιβάλλον, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο!”

ΣΤΟΧΟΣ: Η δημιουργία οικολογικής συνείδησης και η διαμόρφωση ορθών στάσεων απέναντι στο Περιβάλλον

Μερικές από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν…

Καταγράψαμε τα πλαστικά που υπάρχουν μέσα στην τάξη μας.
Φτιάξαμε το δικό μας πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Νηπιαγωγείο.
Γλάστρες από παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, ομόρφυναν την αυλή μας.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Το Βρωμοχώρι” και προβληματιστήκαμε
για την κατάσταση που επικρατεί στο δικό μας χωριό.
Γράψαμε γράμμα στους επισκέπτες με συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κολλήσαμε αφίσες με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος σε εμφανή σημεία του χωριού μας.